Na półkach sklepowych posiadamy niesłychanie rozmaite kawy. Zapakowane są one w rozmaite opakowania, pudełeczka, woreczki. Czasem niezmiernie długo zastanawiamy się zanim wybierzemy tą stosowną. Aby wiedzieć, w jaki sposób dana kawa smakuje powinniśmy jej spróbować. Nie ma innego sposobu na oszacowanie jej smaku. Są kawy analogiczne do siebie w smaku, lecz są też oraz takie absolutnie różne.
Kawę można poddać klasyfikacji. Promuje się kawy w ziarenkach, kawy rozpuszczalne oraz te, jakie są liofilizowane. W Polsce najatrakcyjniejsze są kawy rozpuszczalne. Większa część z nas popija naturalnie takie kawy. Kiedyś nie były one dostępne. Wypada było sprowadzać je z zagranicy – a to w pewnych sytuacjach było niezmiernie zawikłane. Kupowało się w związku z tym kawy w ziarnach i adekwatnie przygotowywało do parzenia – mieliło w młynkach do kawy tak, aby zdobyć dobrą strukturę takich ziaren, żeby rozdrobnić je.
Nie mogły być zanadto drobne, ale i nazbyt grube. Każdy samodzielnie musiał opisać, jaka kawa smakuje mu najbardziej. Współcześnie mamy wybitnie kolosalny wybór kaw. Są różne smaki, różni producenci i sklepy – kofiti. Jeżeli kawę eksportuje się nieomalże do wszystkich krajów świadczy to, iż musi być wytwarzana w olbrzymich ilościach – oraz tak także jest w rzeczywistości.
Każdego roku produkuje się aż 7 milionów ton kawy. To w samej rzeczy dużo. W zależności od tego, gdzie taka kawa pozostanie wyprodukowana, z plantacji jakich krajów pozostanie zebrana i jak zostanie przygotowana zależy jej smak. A smaki są bardzo różne. Prawdopodobnie każdy z nas spotkał się z kawą bardziej gorzką czy taką, której smak był nieomalże słodkawy. Kawę wypada umieć przygotować. Czasami taki napój nie jest nazbyt rozkoszny – powinniśmy go przyzwoicie przyprawić.